خطبة الجمعة لغات الإنجليزي الفرنساوي الألماني الأسباني الهوسا السواحيلية الروسية اليونانية

Τι γίνεται μετά το Προσκύνημα;

Τι γίνεται μετά το Προσκύνημα;

Η δόξα ανήκει στον Αλλάχ, τον Κύριο του σύμπαντος, ο οποίος είπε στο Ιερό του Βιβλίο, «εκείνοι που είπε ο Κύριός μας είναι ο Αλλάχ, και ακολουθούν την σωστή πορεία. Για αυτούς θα κατέβουν οι άγγελοι, και θα τους πουν: «μην φοβάστε και μην στεναχωρηθείτε. Θα ανταμειφθείτε με τον παράδεισο που σας έχει υποσχηθεί».

Μαρτυρώ ότι δεν υπάρχει άλλος Θεός παρά μονάχα ο Αλλάχ, και μαρτυρώ ότι ο Μουχάμμαντ είναι δούλος Του και Απεσταλμένος Του. Την ειρ’ηνη και την ευλογία του Αλλάχ να ‘εχουν ο Προφήτης, τα μέλη της οικογένειάς του, οι σύντροφοί του και όλοι όσοι ακολουθούν πιστά την πορεία του μέχρι την ημέρα της κρίσεως.

Όποιος συλλογίζεται τις αποφάσεις του Αλλάχ στα δημιουργήματά του, θα βεβαιωθεί ότι οι μέρες και τα χρόνια περνούν πολύ γρήγορα. Και ότι η ζωή είναι πολύ σύντομη, και αυτό είναι για τους ανθρώπους που συλλογίζονται.

Το Προσκύνημα συγχωρεί όλες τις αμαρτίες του ανθρώπους, γι’ αυτό πρέπει ο λογικός άνθρωπος να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία και μα μην κάνεις αμαρτίες. Να δείξει μετάνοια στον Αλλάχ, και να είναι βέβαιος ότι δεν θα ξανά γυρίσει στις κακές πράξεις.

Πρέπει ο Προσκυνητής να αναγνωρίσει την χάρη του Αλλάχ, που του έδωσε την ευκαιρία να κάνει το προσκύνημα και να συνεχίσει να κάνει καλές πράξεις. Το καλό έργο δεν έχει συγκεκριμένο χώρο ούτε χρόνο, αλλά το κάνει ο άνθρωπος όσο υπάρχει στην ζωή. Έτσι έκανε ο Προφήτης, (ΕΕΑΕ), επίσης το Κοράνι αναφέρει, «να λατρεύεις τον Θεό σου, μέχρι να σου έρθει ο θάνατος». Επίσης, «και όταν τελειώνει με την μια λατρεία, τότε να ασχοληθείς με την άλλη. Αυτό το κάνει για χάρη του Κυρίου σου».

Το καλό έργο που κάνει ο άνθρωπος, είναι μια απόδειξη για το καλό τέλος που θα έχει. Η Αΐσσα ρώτησε τον Προφήτη, (ΕΕΑΕ), «ποιές πράξεις είναι δεκτές από τον Αλλάχ;», της απάντησε, «εκείνες που συνεχίζουν, ακόμα και αν είναι μικρές».

Θα κερδίσει την αγάπη του Αλλάχ εκείνος που κάνει καλές πράξεις στους ανθρώπους, και που στέκεται στο πλάι τους και τους βοηθάει να εκπληρώσουν τις ανάγκες του και κάνει πάντα καλό για την κοινωνία και την χώρα ου.

Το χάτζ δεν είναι το τελευταίο θρησκευτικό καθήκον που κάνει ο άνθρωπος, αλλά υπάρχουυν και άλλλες πράξεις που πράπει να κάνει για να έρθει πιο κοντά στον Θεό, όπως οι προσευχές, η νηστεία και η βοήθεια των ανθρώπων κ.λπ. Ο Άμπου Χουράιρα αφηγήθηκε ότι ο Προφήτης είπε, «[…] ο Αλλάχ είπε: τα καλύτερα έργα που φέρουν τον δούλο Μου πιο κοντά σε Μένα, είναι εκείνα που του τα επέβαλα Εγώ. Ο Δούλος μου κάνει και παραπάνω καλές πράξεις για να τον αγαπήσω, και όταν το κάνω αυτό θα του είμαι η όραση του, η ακοή του και το χέρι και το πόδι του. Όταν μου ζητήσει κάτι, του το δίνω, και όταν ζητά να τον φυλάξω από κάτι, θα τον φυλάξω».

Πρέπει ο προσκυνητής να δείξει καλές πράξεις και καλό ήθος, ως αόδειξη του προσκύνηματός του. Να αντιμετωπίσει τους ανθρώπους με καλό τρόπο, κυρίως τους γονείς και τους συγγενείς του. Το Κοράνι αναφέρει, «το καλό έργο δεν είναι να προανατολίζεστε προς δ’υση και ανατολή, όμως να πιστεύετε στον Αλλάχ, στην ημέρα της κρίσεως, στους αγγέλους, στα Βιβλία, στους Προφήτες και να δίνετε ελημοσύνη ακόμα και από τα λίγα χρήματα που έχετε στους συγγενείς, στους ορφανούς, στους φτωχούς και στους δούλους. Να τηρείτε την προσευχή και τις υποσχέσεις σας. Να δείξετε υπομονή στις δύσκολες περιόδους. Αυτοί που κάνουν αυτά, είναι οι πραματικοί πιστοί και ευσεβείς».

Το αποδεκτό προσκύνημα, είναι εκείνο που θα έχει επιρροή στην συμπεριφορά του ανθρώπου, ο Προφήτης είπε, «όποιος προσκυνεί αυτόν τον Οίκο, θα γυρίσει αγνός, όπως το νεογέννητο».  Όταν ρωτήθηκε ο αλ-Χάσαν αλ-Μπάσσρυ, «το αποδεκτό χατζ, έχει ανταμοιβή τον παράδεισο;;», τότε απάντησε, «πρέπει ο προσκυνητής να εγκαταλείψει τις κακές επιθυμίες τούτης της ζωής, και να αναζητεί την υψηλή ανταμοιβή στην επόμενη ζωή.

Οι λατρεία δεν έχει κανένα όφελος αν δεν επηρεάζει την συμεριφορά του ανθρώπου, και αν δεν έχει ανταμοιβή στην άλλη ζωή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Προφήτης ρώτησε, «γνωρίζετε ποιος είναι ο φτωχός;¨, απάντησαν, «εκείνος που δεν έχει ούτε δέρχαμ ούτε ντενάρ (νομίσματα), ούτε περιουσία». Τους είπε, «ο φτωχός είναι εκείνος που την ημέρα της κρίσεως θα τον φέρουν και θα παρουσιάσουν τις πρροσευχές που έκανε, την νηστεία του και την ελεημοσύνη που έδινε στην ζωή, όμως από την άλλη έχει δέρει τον έναν και έχει βρίσει τον άλλον, έχει λεηλατήσει τον άλλον και έχει δολοφονήσει. Όλοι αυτοί θα πάρουν τις καλές πράξεις του, και όταν τελειώνουν οι καλές πράξεις του, του φορτώνουν από τις αμαρτίες τους. Με αποτέλεσμα να ριχτεί στην κόλαση της φωτία».

Πρέπει να κάνει ο άνθρωπος καλές πράξεις για να έχει καλό τέλος, και να δείξει πάντα μετάνοια στον Αλλάχ. Τότε μπορεί ο Αλλάχ να του δώσει καλό τέλος. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που είπε ο Προφήτης (ΕΕΑΕ), τα καλά έργα, φαίνονται με το τέλος τους».

Έτσι, θα πρ΄πει ο άνθρωπος να κάνει καλές πράξεις, όπως τονίζει και το Ιερό Κοράνι, « όποιος επιθυμεί να γυρίσει στον Αλλάχ και να έρθει κοντά του, να κάνεις καλές πράξεις». Ο Προφήτης είπε, «όταν θέλει ο Αλλάχ να κάνει καλό σε κάποιον άνθρωπο, τον χρησιμοποιεί¨. Ρώτησαν οι σύντροφοι, «καο πώς τον χρησιμοποιεί Προφήτα του Αλλάχ;», τους απάντησε, «τον προωθεί να κάνει καλές πράξεις πριν τον θάνατό του».

Το Καλό έργο πάντα θα έχει καλό τέλος, και η ανταμοιβή από τον Αλλάχ θα είναι ο παράδεισος.

Πρέπει ο άνθρωπος επίσης να γνωρίσει ότι όλα είναι σστα χέρια του Θεού, και ότι πάντα γίνεται το θέλημά Του. Το Κοράνι αναφέρει, «όταν ο Αλλάχ και ο Προφήτης Του κρίνει κάτι, τότε η πιστοί δεν έχουν καμία επιλογή».

Το καλό που γίνεται και το κακό είναι με το θέλημα του Αλλάχ, «αν ο Αλλάχ θέλει το κακό σου, τότε μόνο Εκείνος μπορεί να σε σώσει από αυτό, και αν θέλει το καλό σου, τότε είναι Παντοδύναμος». Η πλήρη υποταγή σον Αλλάχ, είναι από τα βασικά στοιχεία της πίστης του ανθρώπου. Και πρέπει ο άνθρωπος να έχει πάντα πίστη ότι ο Αλλάχ θα του κάνει καλό, για να αισθάνεται πάντα γαλήνη μέσα του.

Ζητώ συγχώρηση από τον Αλλάχ

*        *        *

Η δόξα ανήκει στον Αλλάχ τον  Κύριο του σύμπαντος. Την ειρήνη και την ευλογία του να έχουν ο Προφήτης και όλοι όσοι ακολουθούν πιστά την πορεία του. Μαρτυρώ ότι δεν υπάρχει άλλος Θεός παράμονάχα ο Αλλάχ, και μαρτυρώ ότι ο Μουχάμμαντ είναι δούλος του και Απεσταλμένος Του.

Αδελφοί μου στο Ισλάμ,

Το προσκύνημα δεν είναι για να το πάρει κανείς επίθετο, αλλά είναι για να συγχωρηθούν οι αμαρτίες του ανθρώπου. Πρέπει οι επιρροή του να φανεί στις πράξεις του, και να δείξει πάντα ταπεινότητα  . να φοφάνται πάντα τον Αλλάχ, «και εκείνοι που πάντα φοφούνται τον Κύριό τους . εκείνοι που πιστεύουν στα Σημάδια του Κυρίου τους. Εκείνοι που δεν συνεταιρίζουν άλλες θεότητες με τον Κύριό τους. Εκείνοι που κάνουν καλές πράξεις, και έχουν μέσα τους εγκράτεια διότι θα γυρίσουν στον Κύριό τους. Και πάντα βιάζονται για να κάνουν καλές πράξεις». Ο ίμπν Καθείρ τόνισε, «ότι φοβούνται τον Αλλάχ παρά την πίστη τους, και τις πράξεις που κάνουν». Ο Προφήτης απάντησε στην ερώτηση της Αΐσσα, «εκείνοι που μοιχεύον, κλέβουν και καταναλώνουν οινόπνευμα; Και φοβούνται τον Αλλάχ», της είπε, «όχι κόρη του Άμπου Μπακρ, «αλλάχ εκείνοι που προσεύχονται, νηστεύουν και δίνουν ελημοσύνη, και φοβούνται τον Αλλά».

Ο πιστός δεν ενδιαφέρται για την την ποσότητα των λατρειών, αλλά για το γεγονός αν αυτές οι λατρείες είναι αποδεκτές από τον Θεό ή όχι. Θα πρέπει οι πάξεις του να φέρουν καλό αποτέλεσμα για τον ίδιο και να αντανακλάται αυτό στην ζωή του.

Ο Προφήτης (ΕΕΑΕ) έχει διατάξει τους πιτούς να κάνουν καλές πράξεις να να μην περιφρονούν καμία καλή πράξη, όσο μικρή και αν  φαίνεται.

Δεν πρέπει ο άνθρωπος θαυμάζει τα έγα του, διότι αυτό μπορεί να ματαιώσει τα καλά έργα. Ο Προφήτης είπε, «τρία πράγματα καταστρέφουν, η αυταρέσκεια, η τσιγγουνιά και η παρεκλίνουσα επιθυμία».

Θεέ μου δώσε μας την δύναμη να σε δοξάσουμε και να ευχαριστήσουμε τις μεγάλες εύνοιες Σου, και να σε λατρέψουμε με τον κατάλληλο τρόπο. Οδηγήσέ μας στην σωστή πορεία. Αμήν

_____________________________________
 

للإطلاع علي قسم خطبة الجمعة

 

تابعنا علي الفيس بوك

 

الخطبة المسموعة علي اليوتيوب

 

للإطلاع علي قسم خطبة الجمعة باللغات

 

للإطلاع ومتابعة قسم خطبة الأسبوع

 

للمزيد عن أخبار الأوقاف

 

للمزيد عن أسئلة امتحانات وزارة الأوقاف

 

للمزيد عن مسابقات الأوقاف

 

اظهر المزيد

كتب: د.أحمد رمضان

الدكتور أحمد رمضان حاصل علي الماجستير من جامعة الأزهر بتقدير ممتاز سنة 2005م ، وحاصل علي الدكتوراه بتقدير مع مرتبة الشرف الأولي من جامعة الأزهر الشريف سنة 2017م. مؤسس جريدة صوت الدعاة ورئيس التحرير وكاتب الأخبار والمقالات المهمة بالجريدة، ويعمل بالجريدة منذ 2013 إلي اليوم. حاصل علي دورة التميز الصحفي، وقام بتدريب عدد من الصحفيين بالجريدة. للتواصل مع رئيس التحرير على الإيميل التالي: [email protected] رئيس التحريـر: د. أحمد رمضان (Editor-in-Chief: Dr. Ahmed Ramadan) للمزيد عن الدكتور أحمد رمضان رئيس التحرير أضغط في القائمة علي رئيس التحرير

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

هذا الموقع يستخدم Akismet للحدّ من التعليقات المزعجة والغير مرغوبة. تعرّف على كيفية معالجة بيانات تعليقك.

زر الذهاب إلى الأعلى
Translate »
error: Content is protected !!